groente-en-fruitnieuws-de-grote-onbekende

Op bezoek bij Alumat Zeeman, de ‘bekende onbekende’: Het ontbreekt de tuinbouw niet aan onderscheidend vermogen

Het is dit jaar vijf jaar geleden dat Bert Strikkers mede-eigenaar werd van Alumat Zeeman. Samen met Hans Zeeman, derde generatie in het familiebedrijf, runt hij tegenwoordig het bekende maar ook zo onbekende bedrijf.

Bert komt van buiten de tuinbouw en kijkt soms net even anders naar de huidige ontwikkelingen in de sector. Hij is er in ieder geval erg enthousiast over. “Ik kijk denk ik nog steeds elke week zo’n drie keer dit filmpje. Je hoort vaak over het wereldvoedselprobleem, misschien weleens te vaak, maar het is wel een feit dat de sector werkt aan oplossingen voor dat probleem. Samen gaan we die uitdagingen aan, en ja, daar geniet ik van.”

“Hans Zeeman en ik zijn twee heel verschillende mensen”, vervolgt Bert, “maar juist dat verschil maakt onze samenwerking sterk en boeiend. Hans richt zich vooral op productie en techniek, terwijl ik meer gericht ben op de verkoop, marketing, logistiek en de financiën. We toetsen onze gedachten en ideeën continu en slijpen ze zo scherp. Deze samenwerking ervaar ik als uniek en zeer waardevol.”

Fusie met behoud van beide namen

De uitspraak ‘bekende onbekende’ viel al even. Bert legt uit waar hij die uitspraak vandaan haalt. “Zeeman bestaat al sinds 1928 en is vooral bekend van de kaskit. Met Hans staat inmiddels de derde generatie aan het roer. In 2008 volgde de fusie met Alumat, waarbij werd gekozen beide bedrijfsnamen in ere te houden en ze samen te voegen. Als ‘productiebedrijf’ zijn wij niet heel zichtbaar”, vervolgt Bert, “maar tegelijkertijd staat ons bedrijf wel pal naast de A20, op Honderdland, tussen de andere collega’s en lopen er de nodige Westlanders hier over de vloer.”

Nieuwe bedrijfshal

Enkele moeilijke jaren volgden als gevolg van de economische crisis, maar inmiddels gaat het de sector en daarmee ook het bedrijf weer aardig voor de wind. Als bewijs daarvoor zou de aanbouw van 4600 vierkante meter bedrijfshal kunnen zien. In juni 2019 is gestart met de bouw.

E-commerce

Alumat Zeeman is opgedeeld in drie bedrijfsonderdelen, ‘parts’, ‘systems’ en ‘industrial processing’. Met zo’n veertig man personeel worden die takken draaiende gehouden met een, voor een volgens Bert ‘relatief klein’ bedrijf, ‘verregaand geautomatiseerde bedrijfsvoering. Zo werd het magazijn eind 2018 gedigitaliseerd met labels en barcodes en kwam er ook een stukje e-commerce om de hoek kijken in de vorm van een b2b-webshop. “Het hele bedrijf is inmiddels zo ingericht dat we alles van één enkel onderdeeltje tot containers vol materiaal naar projecten wereldwijd kunnen sturen”, vertelt Bert. “Zeker vanuit het buitenland zie ik de interesse in e-commerce toenemen.

Steeds groter, hoger en breder vraagt om nieuwe machines

De trends die Bert ziet, zijn dat alles steeds groter, hoger en breder wordt in de glastuinbouw. “Aan een maakbedrijf zoals het onze is het dan vervolgens de taak daarin mee te blijven doen. Zo hebben we een twee bij zes meter grootte fiberlasermachine aan ons machinearsenaal toegevoegd en ook een zes meter kantbank waardoor wij zetwerken tot zes meter kunnen realiseren.” Met zulke machines worden steeds meer gestandaardiseerde onderdelen en systemen, in het geval van Alumat Zeeman schermings- en luchtingssystemen, gemaakt.

Voorraad

Desondanks heeft Alumat Zeeman heel veel producten op voorraad. “De bank verklaart ons daarin weleens voor gek, maar wij geloven daar echt in. Snel en veel kunnen leveren is gewoon nodig in deze branche. Maar juist ook afwijkende onderdelen kunnen wij snel en goed maken. Niet alle kassen ter wereld zijn Venlokassen. Een foliekas bijvoorbeeld vraagt om andere technieken en weer hele andere onderdelen. Uitdagingen en kansen genoeg!”

Bron: groentenieuws.nl

Typ hier je zoekopdracht en druk op enter. Bezoek voor losse producten onze webshop.